Polish Czech English French German Russian Slovak Spanish Ukrainian
www. gminagorzyce.pl   telefon: 48 15 8362075

GMINA GORZYCE

Samorządowy Portal Internetowy

techniczny ogrod

banner strona jaskowy festiwal 11102015W najbliższą niedzielę 11 października po raz pierwszy odbędzie się „Jaśkowy Festiwal”. Impreza ma na celu promocję produktów  i producentów regionalnych.

Jaśkowy Festiwal poprzedzi konferencja „Produkty regionalne – sposobem na promocję i smaczną kuchnię”. W ramach konferencji uczestnicy odwiedzą pola fasolowe, będą mieć też okazję ocenić walory smakowe Pięknego Jaśka, degustując dania przygotowane przez wrzawskie stowarzyszenia. Podczas konferencji będzie można dowiedzieć się, w jaki sposób zarejestrować produkty bądź potrawy regionalne, ale też jak wykorzystać je do promocji swoich lokalów gastronomicznych. Spotkanie zwieńczą warsztaty kulinarne, które poprowadzą Waldemar Hołówka i Mirek Drewniak z Fundacji Klubu Szefów Kuchni.

Do udziału w konferencji, organizatorzy zapraszają przedstawicieli obiektów gastronomicznych, managerów, przedstawicielki kół gospodyń wiejskich, blogerów kulinarnych oraz wszystkich tych, których pasją jest gotowanie.

Udział w konferencji jest bezpłatny, wystarczy jedynie przesłać swoje zgłoszenie. Szczegóły poniżej.

Natomiast w niedzielne popołudnie, organizatorzy zapraszają wszystkich na „Jaśkowy Festiwal”. Podczas kulinarno-kulturalnego wydarzenia odbędzie się konkurs „Jasiek w roli głównej”. Do udziału w nim może zgłosić się maksymalnie 6 ekip, reprezentujących obiekty gastronomiczne, szkoły czy uczelnie kształcące w kierunku gastronomii. Zadaniem drużyn będzie przygotowanie stołu degustacyjnego z min. 3 potrawami z fasoli wrzawskiej „Piękny Jaś”. Przygotowane dania oraz aranżacje stołów oceni jury powołane przez organizatorów. Dla zwycięzców przewidziane są nagrody finansowe oraz rzeczowe. Specjalną nagrodę będzie mogła przyznać również publiczność. Organizatorzy na Festiwal przygotowali mnóstwo atrakcji m.in. degustację „Mocnego Jaśka”, oraz kulinarne Fire Show, które poprowadzi Mirek Drewniak, mistrz kuchni oraz autor wielu książek kulinarnych i publikacji o tematyce gastronomicznej.

Podczas festiwalu będzie można spróbować nowych dań przygotowywanych przez szefa kuchni Karczmy Jandura. Kulinarną ucztę rozpocznie delikatna sałatka fasolowa z ziołami podana na grzance czosnkowej, po niej zmysły smaku rozgrzeje aromatyczna zupa myśliwska, a smaku dopełni rolada schabowa z farszem fasolowym w towarzystwie kaszy na runie leśnym z nutką sosu węgierskiego.

Ponadto uczestnicy Festiwalu będą mogli zapoznać się z bogatą ofertą lokalnych producentów, w tym m.in. mięs, wędlin, miodów, ryb, pieczywa, produktów mącznych, ziół, soków, rodzimych win i nalewek.

Nie tylko dla ciała, ale i dla ducha organizatorzy przygotowali odpowiednią strawę. Covery znanych i lubianych utworów muzycznych w swoim recitalu przy akompaniamencie Krzysztofa Kapały zaprezentuje Weronika Kowalczuk.

Zaproszenia na Festiwal w cenie 30 zł (od osoby) można zakupić w Karczmie Jandura oraz Domach Kultury w Gorzycach, Sokolnikach i Wrzawach.

Wydarzenie wspierają: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Agencja Rynku Rolnego, Urząd Gminy Gorzyce, Starostwo Powiatowe w Tarnobrzegu.

 

ZGŁOSZENIA I REGULAMINY DO POBRANIA

 

ZGŁOSZENIE UDZIAŁU W KONFERENCJI

REGULAMIN KONKURSU KULINARNEGO "JASIEK W ROLI GŁÓWNEJ"

 

Zgłoszenia udziału w konferencji oraz konkursie kulinarnym należy przesłać na adresy:

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

PROGRAM KONFERENCJI

„Produkty regionalne – sposobem na promocję i smaczną kuchnię”

godz. 9.30            – rejestracja uczestników konferencji (Karczma Jandura)

godz. 10.30          – wyjazd na pola fasolowe (Wrzawy) dojazd we własnym zakresie około 6 km

godz. 11.30          – Dom Kultury Wrzawy – degustacja zupy fasolowej oraz produktów przygotowanych na bazie fasoli

powrót do Karczmy

Karczma Jandura

godz. 12.30 – „Jak wykorzystać produkty regionalne w promocji” – Agencja Rynku Rolnego

godz. 13.10 – 15.30 Warsztaty kulinarne dla zawodowców i nie tylko – Waldemar Hołówka, Mirosław Drewniak (Catering Group Centrum-Południe, Fundacja Klubu Szefów Kuchni)

Tematy warsztatów:

-fasolowe gratine

-pasztet z ekologicznej wieprzowiny z fasolą

-schab z wieprzowiny Eko

-humus z fasoli wrzawskiej

Udział w konferencji bezpłatny. Liczba miejsc ograniczona.

Rejestracja elektroniczna – KARTA ZGŁOSZENIA do pobrania

 Kartę zgłoszenia należy przesłać na adresy e-mailowe: m.gardy@gminagorzyce lub m.zajac@gminagorzyce.pl

 

JAŚKOWY FESTIWAL

godz. 16.45 – powitanie gości

godz. 17.30 – sesja fotograficzna gotowych stołów w ramach konkursu kulinarnego „Jasiek w roli głównej” dla mediów i nie tylko

godz. 17.30 – ocena jury, prezentacje i degustacja dań konkursowych przygotowanych przez przedstawicieli poszczególnych obiektów

godz. 18.30 Quiz kulinarny dla publiczności, w trakcie pokazy przedstawicieli Klubu Szefów Kuchni – Mirka Drewniaka i Waldemara Hołówki

godz. 19.30

– wręczenie nagród w konkursie kulinarnym „Jasiek w roli głównej”

godz. 20.00 – oficjalne zakończenie Festiwalu

Ponadto

  • Degustacja potraw przygotowanych przez Karczmę Jandura, czyli menu dla każdego:
  • Przystawka: sałatka fasolowa z ziołami podana na grzance czosnkowej

    Zupa: aromatyczna zupa myśliwska

    danie główne: rolada schabowa z farszem fasolowym

    w towarzystwie kaszy na runie leśnym z nutą sosu węgierskiego

  • Advanced wine, czyli przygoda z winem – Krzysztof Jurek GastroTeam
  • Kulinarne Fire Show – w wykonaniu Mirka Drewniaka
  • Degustacja „Mocnego Jaśka”
  • Prezentacje produktów regionalnych w tym win, soków, pieczywa, ziół, wędlin, przetworów i wielu innych
  • Recital Weroniki Kowalczuk, akompaniament Krzysztof Kapała

 

Zaproszenia na Festiwal w cenie 30 zł (osoba) do nabycia w Karczmie Jandura oraz

Domach Kultury w Gorzycach, Sokolnikach i Wrzawach.

TŁUMACZ JĘZYKA MIGOWEGO W URZĘDZIE GMINY

Osoby niesłyszące przy załatwianiu administracyjnych spraw mogą skorzystać z pomocy tłumacza migowego.

Wystarczy zgłosić chęć skorzystania z tej usługi 3 dni przed planowaną wizytą w Urzędzie Gminy osobiście lub korzystając z pomocy osoby trzeciej dzwoniąc pod numer (15) 8362 075, a także wysyłając faks pod numer (15) 8362 209 oraz e-maila na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

KALENDARZ WYDARZEŃ

Lipiec 2024
P W Ś C Pt S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka) o celu ich przechowywania i sposobie zarządzania poniżej.

Jeżeli nie zgadzasz się na taki układ - zmień konfigurację swojej przeglądarki. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Polityka Prywatności określa warunki dotyczące użytkowania serwisu internetowego przez użytkowników końcowych. Korzystając w dowolny sposób z niniejszego serwisu internetowego użytkownik końcowy akceptuje warunki określone w poniższej Polityce Prywatności.

Ochrona danych osobowych

Dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie na podstawie informacji przekazanych przez użytkownika serwisu internetowego. Przekazanie informacji obejmujących dane osobowe jest dobrowolne. Do informacji tych należą np. imię i nazwisko, adres e-mail lub numer telefonu. Cel wykorzystania danych osobowych jest określony w nagłówku formularza zamieszczonego w serwisie internetowym. Najczęściej jest to subskrypcja wiadomości z serwisu za pomocą poczty e-mail lub krótkich wiadomości tekstowych SMS albo dostęp do wybranych podstron serwisu dla zalogowanych użytkowników. Dane osobowe nie są zbierane automatycznie.

Pliki cookies

Pliki cookies (w dosłownym tłumaczeniu z j. angielskiego: ciasteczka) są to małe pliki tekstowe, przesyłane do urządzenia użytkownika końcowego podczas odwiedzania przez niego serwisu internetowego. Pliki cookies zawierają m.in. adres strony internetowej z której pochodzą, ustawienia dokonane przez użytkownika serwisu dotyczące układu strony, rozmiaru tekstu, kolorów, wersji kontrastowej, dane wpisywane do formularzy oraz wartość, którą jest zazwyczaj automatycznie wygenerowana unikalna liczba. Mechanizm cookies nie pobiera jakichkolwiek danych osobowych ani żadnych informacji poufnych z urządzenia użytkownika końcowego.

Korzystając z serwisu internetowego użytkownik końcowy wyraża zgodę na wykorzystywanie plików cookies.

Użytkownik końcowy ma możliwość korzystania z serwisu internetowego bez wykorzystywania plików cookies, ale oznacza to, że niektóre funkcje serwisu nie będą działać poprawnie. Użytkownik końcowy może samodzielnie i w każdym czasie zmienić ustawienia dotyczące plików cookies, jak również może usunąć pliki cookies korzystając z dostępnych funkcji w przeglądarce internetowej, której używa. W przypadku nie wyrażenia zgody na korzystanie z plików cookies, użytkownik końcowy winien zaznaczyć w ustawieniach przeglądarki opcję odrzucania plików cookies lub sygnalizowania ich przesłania.

Niniejszy serwis internetowy może stosować następujące pliki cookies:

$1a.     pliki uwierzytelniające - wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania użytkownika końcowego w serwisie internetowym oraz do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach serwisu;

$1b.     pliki statystyczne - wykorzystywane do zbierania informacji o sposobie korzystania użytkownika końcowego z serwisu internetowego;

$1c.     pliki funkcjonalne - wykorzystywane do zapamiętania wybranych przez użytkownika końcowego ustawień i personalizację interfejsu użytkownika, np. w zakresie wybranego języka, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej, itp.

W celu zarządzania ustawieniami plików cookies wybierz z listy oficjalnych stron internetowych producentów najczęściej używanych przeglądarek internetowych aplikację, której używasz i postępuj zgodnie z instrukcjami producenta:

Urządzenia mobilne:

Narzędzia i treść z innych firm

Niniejszy serwis internetowy może zawierać przyciski, narzędzia lub treści kierujące do usług innych firm, m.in. Facebook (przycisk „Lubię to”), Google (Google Maps, Google Analitycs, Google Translate), Youtube (filmy), IVONA Software (webreader), Stat24 (statystyki), Payu (płatności elektroniczne). Korzystanie z aplikacji innych firm może powodować przesyłanie informacji do urządzenia użytkownika końcowego przez zewnętrzny podmiot. Informacji na temat wykorzystania plików cookies przez zewnętrzne aplikacje należy szukać w polityce prywatności danego podmiotu.

Prawa autorskie

Zawartość serwisu internetowego (teksty, grafiki, muzyka, filmy) oraz wszystkie jej fragmenty a także mechanizmy i oprogramowanie używane w serwisie internetowym są objęte ochroną, wynikającą z przepisów polskiego i międzynarodowego prawa autorskiego.

Zgodnie z przepisami prawa autorskiego oraz przepisami o ochronie baz danych, użytkownik końcowy otrzymuje niewyłączną, ograniczoną licencję na korzystanie z serwisu wyłącznie w celach prywatnych, bez możliwości samodzielnego pobierania lub zapisywania stron oraz dokonywania ich modyfikacji.

Użytkownik końcowy serwisu internetowego, bez zgody właściciela serwisu nie posiada prawa do odsprzedaży lub wykorzystania w celach komercyjnych serwisu internetowego i jego zawartości.

Właściciel serwisu internetowego udziela ograniczonego, odwoływalnego, niewyłącznego prawa do tworzenia linku do serwisu internetowego, o ile nie przedstawia on właściciela serwisu w sposób fałszywy, mylący i niezgodny z prawdą.

Wykorzystanie niniejszego serwisu internetowego w sposób, który naruszałby w/w warunki albo wszelkie obowiązujące prawa lub przepisy, a także w sposób, który powoduje albo może spowodować uszkodzenie serwisu internetowego, przerwę lub zakłócenia w pracy jest zabronione.