Polish Czech English French German Russian Slovak Spanish Ukrainian
www. gminagorzyce.pl   telefon: 48 15 8362075

GMINA GORZYCE

Samorządowy Portal Internetowy

techniczny ogrod

jasiek warsztatyW niedzielę 11 października w Karczmie Jandura miłośnicy dobrego smaku, przedstawiciele gastronomii, stowarzyszeń, kół gospodyń wiejskich oraz kucharze i blogerzy kulinarni spotkali się na I Jaśkowym Festiwalu.

 

Jaśkowy Festiwal zainaugurowała konferencja „Produkty regionalne – sposobem na promocję i smaczną kuchnię”. Konferencję poprzedził wyjazd na pola fasolowe, gdzie producenci fasoli wrzawskiej „Piękny Jaś” opowiadali o warunkach uprawy, zasadach certyfikacji i wymogach, jakie muszą spełniać, aby sprzedawać fasolę pod znakiem „Chroniona Nazwa Pochodzenia. Restauratorzy mieli okazję posmakować również dań przygotowanych przez panie ze stowarzyszenia „Razem dla Wrzaw”. – Ta fasola, którą nas dziś częstujecie jest wyjątkowa. Jej walory smakowe, konsystencja są specyficzne i unikatowe. To produkt, którym należy podbijać nie tylko rynki polskie, ale i światowe – podkreślał Mirek Drewniak z Fundacji Klubu Szefów Kuchni, autor wielu książek kulinarnych i publikacji o tematyce gastronomicznej.

W południe o promocji produktów regionalnych, ale także zasadach zakładania grup producenckich oraz możliwościach jakie daje rolnikom, stowarzyszeniom oraz innym podmiotom nowa perspektywa unijna 2014-2020 rozmawiali Jacek Hynowski – dyrektor Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego w Rzeszowie oraz Marek Ordyczyński – dyrektor Podkarpackiego Oddziału Regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.

Na konferencji wśród zaproszonych, gościł Jan Bury – poseł na sejm, Władysław Stępień – radny sejmiku województwa podkarpackiego, Paweł Bartoszek – starosta tarnobrzeski, Leszek Surdy – wójt Gorzyc oraz Lucyna Matyka – zastępca wójta Gorzyc. W spotkaniu wzięli udział także miłośnicy kulinariów, przedstawicielki kół gospodyń wiejskich, stowarzyszeń, at także restauratorzy.

- Kiedyś na naszych polach rolnicy uprawiali rocznie po około 800 ton fasoli, dziś certyfikowanego produktu sprzedaje się tu około 30 ton, a bez unijnego emblematu około 100 ton. Część rolników zrezygnowała z uprawy również ze względu na zbyt trudny zbyt fasoli – mówił Leszek Surdy. Organizując to wydarzenie chcemy zachęcić branżę gastronomiczną do używania lokalnych produktów, pochodzących z naszych ziem, pokazać możliwości jakie daje w promocji produkt najwyższej jakości, posiadający unijny certyfikat, ale też poprzez organizację takich wydarzeń ożywić i wzmocnić rozwój rolnictwa w naszej gminie.

- Wszędzie na świecie w szanujących, dobrych restauracjach podawane są potrawy przygotowane z produktów sezonowych, produktów, które daje lokalny, regionalny rynek. U wielu polskich restauratorów karty menu zawierają wszystko, począwszy od żurku na kebabie kończąc. Takie konferencje i spotkania są dobrą formą do podjęcia próby zmiany myślenia o gastronomii i zachęcenia tych, którzy związani są z branżą gastronomiczną do zainteresowania się produktami lokalnymi – zaznaczał Waldemar Hołówka – ekspert kulinarny.

Wielkim orędownikiem i propagatorem „Pięknego Jaśka” jest starosta tarnobrzeski – Paweł Bartoszek. – Organizujemy różnorodne wydarzenia mające na celu promocję „Jaśka”, ale także wspieramy grupy producenckie. Fasola wrzawska jest unikatowa w kraju i za granicą, dlatego mając taką „perełkę” nie możemy dopuścić, aby jej uprawa miała charakter spadkowy, stąd podejmujemy różnorodne działania mające na celu rozwój i promocję rolnictwa również pod kątem uprawy fasoli.

Głównym punktem programu były warsztaty kulinarne. Poprowadzili je Mirek Drewniak, Waldemar Hołówka oraz Marcin Stańczyk z Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Tematyka warsztatów obejmowała przygotowanie: fasolowego gratine, pasztetu z ekologicznej wieprzowiny z fasolą, schabu z wieprzowiny Eko oraz humusu z fasoli wrzawskiej. – To dla mnie coś nowego. Nie połączyłabym mięsa, fasoli i wina – a tu z takich produktów można przygotować wyśmienity pasztet – komentowała Józefa z Gorzyc. Samkiem potraw, a w szczególności humusu zachwyceni byli również producenci fasoli wrzawskiej. – Proste, a jakie smaczne, z pewnością wypróbuję w domu – mówił Leszek z Wrzaw. Poczynaniom mistrzów kuchni przyglądali się także ci, którzy ściśle są związani z branżą gastronomiczną – Maciek Jańczy z Dworu Ordynata oraz Kamil Pindych z Dworu Dwikozy. – Fasola ta jest wyjątkowa, tu mogliśmy zobaczyć różnorodne połączenia, z mięsem, warzywami – to doskonały produkt, który może zainspirować. Z pewnością na jesienne dni będę chciał wprowadzić do karty dania z fasoli wrzawskiej – obiecał szef kuchni Dworu Dwikozy.

 

Konferencja i warsztaty odbywały się przy wsparciu

Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Agencji Rynku Rolnego, Urzędu Gminy Gorzyce, Starostwa Powiatowego w Tarnobrzegu, Gminnego Ośrodka Kultury

Patronat honorowy objęli: Paweł Bartoszek starosta tarnobrzeski, Leszek Surdy – wójt Gorzyc

 

fot. M. Zając, M. Bartoszek, B. Myśliwiec

 

TŁUMACZ JĘZYKA MIGOWEGO W URZĘDZIE GMINY

Osoby niesłyszące przy załatwianiu administracyjnych spraw mogą skorzystać z pomocy tłumacza migowego.

Wystarczy zgłosić chęć skorzystania z tej usługi 3 dni przed planowaną wizytą w Urzędzie Gminy osobiście lub korzystając z pomocy osoby trzeciej dzwoniąc pod numer (15) 8362 075, a także wysyłając faks pod numer (15) 8362 209 oraz e-maila na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

KALENDARZ WYDARZEŃ

Lipiec 2024
P W Ś C Pt S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka) o celu ich przechowywania i sposobie zarządzania poniżej.

Jeżeli nie zgadzasz się na taki układ - zmień konfigurację swojej przeglądarki. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Polityka Prywatności określa warunki dotyczące użytkowania serwisu internetowego przez użytkowników końcowych. Korzystając w dowolny sposób z niniejszego serwisu internetowego użytkownik końcowy akceptuje warunki określone w poniższej Polityce Prywatności.

Ochrona danych osobowych

Dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie na podstawie informacji przekazanych przez użytkownika serwisu internetowego. Przekazanie informacji obejmujących dane osobowe jest dobrowolne. Do informacji tych należą np. imię i nazwisko, adres e-mail lub numer telefonu. Cel wykorzystania danych osobowych jest określony w nagłówku formularza zamieszczonego w serwisie internetowym. Najczęściej jest to subskrypcja wiadomości z serwisu za pomocą poczty e-mail lub krótkich wiadomości tekstowych SMS albo dostęp do wybranych podstron serwisu dla zalogowanych użytkowników. Dane osobowe nie są zbierane automatycznie.

Pliki cookies

Pliki cookies (w dosłownym tłumaczeniu z j. angielskiego: ciasteczka) są to małe pliki tekstowe, przesyłane do urządzenia użytkownika końcowego podczas odwiedzania przez niego serwisu internetowego. Pliki cookies zawierają m.in. adres strony internetowej z której pochodzą, ustawienia dokonane przez użytkownika serwisu dotyczące układu strony, rozmiaru tekstu, kolorów, wersji kontrastowej, dane wpisywane do formularzy oraz wartość, którą jest zazwyczaj automatycznie wygenerowana unikalna liczba. Mechanizm cookies nie pobiera jakichkolwiek danych osobowych ani żadnych informacji poufnych z urządzenia użytkownika końcowego.

Korzystając z serwisu internetowego użytkownik końcowy wyraża zgodę na wykorzystywanie plików cookies.

Użytkownik końcowy ma możliwość korzystania z serwisu internetowego bez wykorzystywania plików cookies, ale oznacza to, że niektóre funkcje serwisu nie będą działać poprawnie. Użytkownik końcowy może samodzielnie i w każdym czasie zmienić ustawienia dotyczące plików cookies, jak również może usunąć pliki cookies korzystając z dostępnych funkcji w przeglądarce internetowej, której używa. W przypadku nie wyrażenia zgody na korzystanie z plików cookies, użytkownik końcowy winien zaznaczyć w ustawieniach przeglądarki opcję odrzucania plików cookies lub sygnalizowania ich przesłania.

Niniejszy serwis internetowy może stosować następujące pliki cookies:

$1a.     pliki uwierzytelniające - wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania użytkownika końcowego w serwisie internetowym oraz do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach serwisu;

$1b.     pliki statystyczne - wykorzystywane do zbierania informacji o sposobie korzystania użytkownika końcowego z serwisu internetowego;

$1c.     pliki funkcjonalne - wykorzystywane do zapamiętania wybranych przez użytkownika końcowego ustawień i personalizację interfejsu użytkownika, np. w zakresie wybranego języka, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej, itp.

W celu zarządzania ustawieniami plików cookies wybierz z listy oficjalnych stron internetowych producentów najczęściej używanych przeglądarek internetowych aplikację, której używasz i postępuj zgodnie z instrukcjami producenta:

Urządzenia mobilne:

Narzędzia i treść z innych firm

Niniejszy serwis internetowy może zawierać przyciski, narzędzia lub treści kierujące do usług innych firm, m.in. Facebook (przycisk „Lubię to”), Google (Google Maps, Google Analitycs, Google Translate), Youtube (filmy), IVONA Software (webreader), Stat24 (statystyki), Payu (płatności elektroniczne). Korzystanie z aplikacji innych firm może powodować przesyłanie informacji do urządzenia użytkownika końcowego przez zewnętrzny podmiot. Informacji na temat wykorzystania plików cookies przez zewnętrzne aplikacje należy szukać w polityce prywatności danego podmiotu.

Prawa autorskie

Zawartość serwisu internetowego (teksty, grafiki, muzyka, filmy) oraz wszystkie jej fragmenty a także mechanizmy i oprogramowanie używane w serwisie internetowym są objęte ochroną, wynikającą z przepisów polskiego i międzynarodowego prawa autorskiego.

Zgodnie z przepisami prawa autorskiego oraz przepisami o ochronie baz danych, użytkownik końcowy otrzymuje niewyłączną, ograniczoną licencję na korzystanie z serwisu wyłącznie w celach prywatnych, bez możliwości samodzielnego pobierania lub zapisywania stron oraz dokonywania ich modyfikacji.

Użytkownik końcowy serwisu internetowego, bez zgody właściciela serwisu nie posiada prawa do odsprzedaży lub wykorzystania w celach komercyjnych serwisu internetowego i jego zawartości.

Właściciel serwisu internetowego udziela ograniczonego, odwoływalnego, niewyłącznego prawa do tworzenia linku do serwisu internetowego, o ile nie przedstawia on właściciela serwisu w sposób fałszywy, mylący i niezgodny z prawdą.

Wykorzystanie niniejszego serwisu internetowego w sposób, który naruszałby w/w warunki albo wszelkie obowiązujące prawa lub przepisy, a także w sposób, który powoduje albo może spowodować uszkodzenie serwisu internetowego, przerwę lub zakłócenia w pracy jest zabronione.