W niedzielę 11 października w Karczmie Jandura miłośnicy dobrego smaku, przedstawiciele gastronomii, stowarzyszeń, kół gospodyń wiejskich oraz kucharze i blogerzy kulinarni spotkali się na I Jaśkowym Festiwalu.
Jaśkowy Festiwal zainaugurowała konferencja „Produkty regionalne – sposobem na promocję i smaczną kuchnię”. Konferencję poprzedził wyjazd na pola fasolowe, gdzie producenci fasoli wrzawskiej „Piękny Jaś” opowiadali o warunkach uprawy, zasadach certyfikacji i wymogach, jakie muszą spełniać, aby sprzedawać fasolę pod znakiem „Chroniona Nazwa Pochodzenia. Restauratorzy mieli okazję posmakować również dań przygotowanych przez panie ze stowarzyszenia „Razem dla Wrzaw”. – Ta fasola, którą nas dziś częstujecie jest wyjątkowa. Jej walory smakowe, konsystencja są specyficzne i unikatowe. To produkt, którym należy podbijać nie tylko rynki polskie, ale i światowe – podkreślał Mirek Drewniak z Fundacji Klubu Szefów Kuchni, autor wielu książek kulinarnych i publikacji o tematyce gastronomicznej.
W południe o promocji produktów regionalnych, ale także zasadach zakładania grup producenckich oraz możliwościach jakie daje rolnikom, stowarzyszeniom oraz innym podmiotom nowa perspektywa unijna 2014-2020 rozmawiali Jacek Hynowski – dyrektor Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego w Rzeszowie oraz Marek Ordyczyński – dyrektor Podkarpackiego Oddziału Regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
Na konferencji wśród zaproszonych, gościł Jan Bury – poseł na sejm, Władysław Stępień – radny sejmiku województwa podkarpackiego, Paweł Bartoszek – starosta tarnobrzeski, Leszek Surdy – wójt Gorzyc oraz Lucyna Matyka – zastępca wójta Gorzyc. W spotkaniu wzięli udział także miłośnicy kulinariów, przedstawicielki kół gospodyń wiejskich, stowarzyszeń, at także restauratorzy.
- Kiedyś na naszych polach rolnicy uprawiali rocznie po około 800 ton fasoli, dziś certyfikowanego produktu sprzedaje się tu około 30 ton, a bez unijnego emblematu około 100 ton. Część rolników zrezygnowała z uprawy również ze względu na zbyt trudny zbyt fasoli – mówił Leszek Surdy. Organizując to wydarzenie chcemy zachęcić branżę gastronomiczną do używania lokalnych produktów, pochodzących z naszych ziem, pokazać możliwości jakie daje w promocji produkt najwyższej jakości, posiadający unijny certyfikat, ale też poprzez organizację takich wydarzeń ożywić i wzmocnić rozwój rolnictwa w naszej gminie.
- Wszędzie na świecie w szanujących, dobrych restauracjach podawane są potrawy przygotowane z produktów sezonowych, produktów, które daje lokalny, regionalny rynek. U wielu polskich restauratorów karty menu zawierają wszystko, począwszy od żurku na kebabie kończąc. Takie konferencje i spotkania są dobrą formą do podjęcia próby zmiany myślenia o gastronomii i zachęcenia tych, którzy związani są z branżą gastronomiczną do zainteresowania się produktami lokalnymi – zaznaczał Waldemar Hołówka – ekspert kulinarny.
Wielkim orędownikiem i propagatorem „Pięknego Jaśka” jest starosta tarnobrzeski – Paweł Bartoszek. – Organizujemy różnorodne wydarzenia mające na celu promocję „Jaśka”, ale także wspieramy grupy producenckie. Fasola wrzawska jest unikatowa w kraju i za granicą, dlatego mając taką „perełkę” nie możemy dopuścić, aby jej uprawa miała charakter spadkowy, stąd podejmujemy różnorodne działania mające na celu rozwój i promocję rolnictwa również pod kątem uprawy fasoli.
Głównym punktem programu były warsztaty kulinarne. Poprowadzili je Mirek Drewniak, Waldemar Hołówka oraz Marcin Stańczyk z Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Tematyka warsztatów obejmowała przygotowanie: fasolowego gratine, pasztetu z ekologicznej wieprzowiny z fasolą, schabu z wieprzowiny Eko oraz humusu z fasoli wrzawskiej. – To dla mnie coś nowego. Nie połączyłabym mięsa, fasoli i wina – a tu z takich produktów można przygotować wyśmienity pasztet – komentowała Józefa z Gorzyc. Samkiem potraw, a w szczególności humusu zachwyceni byli również producenci fasoli wrzawskiej. – Proste, a jakie smaczne, z pewnością wypróbuję w domu – mówił Leszek z Wrzaw. Poczynaniom mistrzów kuchni przyglądali się także ci, którzy ściśle są związani z branżą gastronomiczną – Maciek Jańczy z Dworu Ordynata oraz Kamil Pindych z Dworu Dwikozy. – Fasola ta jest wyjątkowa, tu mogliśmy zobaczyć różnorodne połączenia, z mięsem, warzywami – to doskonały produkt, który może zainspirować. Z pewnością na jesienne dni będę chciał wprowadzić do karty dania z fasoli wrzawskiej – obiecał szef kuchni Dworu Dwikozy.
Konferencja i warsztaty odbywały się przy wsparciu
Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Agencji Rynku Rolnego, Urzędu Gminy Gorzyce, Starostwa Powiatowego w Tarnobrzegu, Gminnego Ośrodka Kultury
Patronat honorowy objęli: Paweł Bartoszek starosta tarnobrzeski, Leszek Surdy – wójt Gorzyc
fot. M. Zając, M. Bartoszek, B. Myśliwiec
TŁUMACZ JĘZYKA MIGOWEGO W URZĘDZIE GMINY
Osoby niesłyszące przy załatwianiu administracyjnych spraw mogą skorzystać z pomocy tłumacza migowego.
Wystarczy zgłosić chęć skorzystania z tej usługi 3 dni przed planowaną wizytą w Urzędzie Gminy osobiście lub korzystając z pomocy osoby trzeciej dzwoniąc pod numer (15) 8362 075, a także wysyłając faks pod numer (15) 8362 209 oraz e-maila na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.